Voor ouders

Welkom in MBO Stad!

Deze site is speciaal bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die een opleiding willen gaan volgen in het mbo.

Er zijn ongeveer 600 mbo-opleidingen op vier niveaus en in twee leerwegen. Voor veel jongeren is het heel lastig om daar een keuze uit te maken.
 

Verdeeld in domeinen

MBO Stad is een website waarop aankomende mbo-studenten zich kunnen oriŽnteren. De verschillende onderdelen van de stad staan voor een groep van opleidingen die bij elkaar horen (domeinen). Hier is informatie te vinden over deze opleidingen. In de haven vindt u bijvoorbeeld informatie over opleidingen in de scheepvaart, transport en logistiek en in het stadion over opleidingen in sport en veiligheid.
U kunt samen met uw zoon of dochter in MBO Stad rondkijken en ontdekken wat er allemaal mogelijk is in het mbo. Ook verwijst deze website u naar andere sites waar u extra informatie vindt of waar beroepskeuzetests staan.
 

Wat is het mbo?

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs
  • Het mbo is voor jongeren vanaf zestien jaar met of zonder vmbo-diploma.
  • Het mbo is ook toegankelijk voor jongeren van de havo of het vwo (met of zonder diploma).
  • Het mbo biedt opleidingen op vier niveaus.
  • Een opleiding duurt, afhankelijk van het niveau, een jaar tot vier jaar.
  • Het mbo heeft twee leerwegen: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De soort leerweg bepaalt hoeveel stage een student loopt.